יום ראשון, 10 בדצמבר 2017

מה קרה למחירי המערכות הסולאריות בשנים האחרונות, ומדוע



מה קרה למחירי המערכות הסולאריות בשנים האחרונות, ומדוע

במהלך 8 השנים האחרונות, ירדו מחירי המערכות הסולאריות בארץ ובעולם ב-50-60%. בירידת המחירים מעורבים מספר גורמים אשר חברו להם יחדיו.

על מנת להבין את צד העלויות, ננתח את עלויות הרכיבים העיקריים של המערכת סולארית.
המרכיבים העיקריים בעלות מערכת סולארית הם: עלות הפנל הסולארי, ממיר המתח, קונסטרוקציה וחומרי עבודה, עלות העבודה, רווח חברת ההתקנה.

נתחיל כמובן עם עלות הפנל הסולארי. נוהגים לתמחר פנל סולארי לפי עלות לוואט מותקן, Wp.
עד שנת 2008-2009, מרבית יצרני הפנלים היום מערביים - בעיקר יפניים, גרמנים ואמריקאיים. בשנת 2009, עלות זו עמדה על כ-2.2 USD/Wp. 


התפלגות היצרנים בשנת 2008



וככה זה נראה ב-2016, מעל 70% באסיה

בשנים אלה, החלו יותר ויותר יצרנים להקים מפעלים באסיה בכלל ובסין בפרט, בחלקם היו אלה מפעלים של חברות אסייתיות חדשות, ובחלקם מפעלים מערביים שעברו למזרח לצורך הורדת עלויות ייצור.
התוצאה לא איחרה לבוא. מחירי הפנלים החלו לצנוח צניחה חופשית, כאשר בין 2009-2013 השוק חווה ירידה של כ-70%, למחירי פנלים של מתחת ל-1 דולר לוואט.





במקביל, ממשלות רבות ברחבי העולם הגדילו את עידוד השימוש באנרגיה סולארית כחלק מהמאמץ להפחתת פליטת מזהמים והפגיעה האקלימית, ועם רוח גבית זאת, יצרנים הגדילו את יכולת הייצור שלהם, יצרנים נוספים קמו, והשוק הסולארי גדל באופן מתמשך.



תיאור של כמות ההתקנות השנתית, עולמית


ממירי מתח - הממיר "אחראי" לעלות של כ-10% ממחיר המערכת. ירידת מחירי הפנל והגדלת הייצור העולמי הביאו גם כאן לירידת מחירי, אך לא באותו סדר גודל. במהלך התקופה ירדו מחירי הממירים בכ-30-50% ורתמו את תרומתם לירידת מחירי המערכות.

קונסטרוקציה וחומרי התקנה - "אחראים" לכ-15% מעלות המערכת. מדובר בחומרים בסיסיים אשר עלותם צמודה למחירי תשומות בינלאומיות (ברזל, אלומיניום, נחושת, פלסטיק). כאן השינוי נמוך יחסית והירידה לאורך השנים היא של כ-10-20% בלבד.

עלות העבודה ורווח קבלני - נקודה קצת כואבת. מדובר כאן בעיקר בעלויות כח אדם וברווח מצטמצם של חברות ההתקנה. לחץ ירידת המחירים בסעיף זה גרם במקרים רבים לירידה בריווחיות חברות ההתקנה, כאשר בשנים 2011-2013 חברו רבות עזבו את התחום (אם מרצון, אם בפשיטות רגל...). בישראל בלבד נסגרו כ-50 חברות התקנה באותה תקופה. חשוב לציין שהשנים האחרונים יציבות יותר, והמגמה נעצרה ואף התהפכה.

איך כל זה השפיע על עלות המערכות הסולאריות?
בואו נראה מספר דוגמאות.
מערכת ביתית של 4KWp, אשר עלתה כ-60,000 ש"ח בשנת 2009, עולה כיום כ-35,000 ש"ח בלבד.
מערכת מסחרית של 50KWp, אשר עלתה  כ-750,000 ש"ח בשנת 2009, עולה כיום כ-350,000 ש"ח בלבד.
ניתן להבחין שמחירי המערכות המסחריות ירדו בקצב קצת גבוה יותר. הסיבה העיקרית היא העלויות הקבועות (רישוי, שיווק ומכירות, תקורות וכד') אשר מקלה על מערכות גדולות יותר.

לסיכום, עליית הביקוש העולמי כתוצאה מעלייה ביעדי ממשלות רבות לשימוש באנרגיה נקייה, הביאה לעלייה דרמטית בקצב הייצור ואיתו ירידת עלויות. הצרכן כמובן נהנה משינויים אלה.

למידע רב נוסף, בקרו באתר של המומחה הסולארי.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה

שים לב: רק חברים בבלוג הזה יכולים לפרסם תגובה.

איך אפשר להשוות מחירים של מערכות סולאריות ? ומי בכלל צריך את זה?

הצורך בהשוואת מחירים עבור כל מוצר הוא עניין די ברור, אולם קיימים מאפיינים ייחודיים אשר הופכים את חווית הקניה של מערכות סולאריות ביתיות לח...